HorseStar

Een super spel over paarden! Word lid!
 
IndexKalenderFAQZoekenGebruikerslijstGebruikersgroepenRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 De Fries

Ga naar beneden 
AuteurBericht
xlaaura
Admin
Admin
avatar

Aantal berichten : 268
Punten : 2917
Reputatie : 8
Registratiedatum : 18-05-12
Leeftijd : 21

BerichtOnderwerp: De Fries    di mei 22, 2012 4:56 am

FRIES

Het Friese paard is het oudste inlandse raspaard van Nederland. Zijn wortels gaan ver terug in de tijd. Al in de 13e eeuw was de Fries bekend en tegenwoordig vertoont het nog steeds duidelijke overeenkomsten met zijn verre voorouders.
Het Friese paard werd waarschijnlijk al meer dan 3000 jaar geleden gebruikt. Uit oude bronnen blijkt dat het paard al gebruikt werd door de Romeinen, die het paard zeer waardeerden. Ze namen de Fries mee als oorlogspaard tijdens de veldtocht naar Engeland. Ook in de Middeleeuwen werd de Fries vooral als krijgspaard gebruikt. Gedurende de Tachtigjarige Oorlog leverden kruisingen met Spaanse paarden, voornamelijk Andalusiërs, een actief en veelzijdig type Fries op.

In de negentiende eeuw werd de drafsport populair en fokkers probeerden de al hoog grijpende draf te verbeteren door te kruisen met dravers. Daardoor werd de Fries nog lichter van bouw en minder geschikt voor het boerenwerk. In de jaren zestig werd het Friese paard met uitsterven bedreigd. Slechts 1000 paarden stonden nog ingeschreven in de registers van het stamboek. Dankzij enkele fokkers die het Friese paard wilden behouden, is er niet gekruist met andere paardenrassen en beschikken we nu nog over een Fries paard. In 2003 waren er zelfs alweer 40.000 Friese paarden.
Tegenwoordig is de Europese Arabo-Friezen Stamboek (EAFS) bezig een klein deel Arabische volbloed in het Friese paard terug te fokken, om ze meer geschikt te maken voor de sport. Arabo-Friese paarden worden (nog) niet opgenomen in het Friesch Paarden Stamboek (FPS). Een Arabo-Fries is dus niet zomaar een Fries die gekruist is met een Arabier, maar een uitgebalanceerd fokproduct.

Kenmerken

Het Friese paard is een sierlijk ogend paard met veel behang en een fiere houding. Het lichaam is compact en sterk.
Haren
De manen zijn lang, vol en golvend, evenals de staart.
Hoofd
De Fries heeft een fijn hoofd met korte, spitse en beweeglijke oren.
Hals
Hoge hals aanzet, lang, licht gebogen.
Schouders
De schouders zijn krachtig ontwikkeld.
Benen
Tamelijk kort, maar stevig, lang behaard en met een vetlok.
Kleur
Een Fries is vrijwel altijd zwart zonder aftekeningen. Aftekeningen zijn dan ook verboden, hoewel een klein kolletje een enkele keer door de vingers wordt gezien. Een enkele keer komt er een zeer zeldzame bruine variant voor.
Schofthoogte
Tussen 1,55 m (voor opname in het stamboek) en 1,70 m. Op driejarige leeftijd wordt 1,60 m als ideaal beschouwd.

Gebruik

Bekend zijn de Friezen vooral van de shownummerrubrieken, waarin ze voor de Friese Sjees lopen en gereden worden door boeren en boerinnen in Friese klederdracht. Het paard is namelijk oorspronkelijk gefokt als werkpaard dat doordeweeks gewoon moest ploegen, en op zondag werd het paard voor de koets gespannen als de familie naar de kerk ging. Maar ook onder het zadel presteert de Fries goed. De Fries heeft duidelijk aanleg voor dressuur en hij wordt ook veel gebruikt als hogeschoolpaard bijvoorbeeld in het circus.
Peter Spahn (Belgische nationaliteit) reed samen met de hengst Adel 357 mee in de internationale Grand Prix, evenals Goffert en zijn amazone dit in Amerika deden (Goffert is in 2007 overleden). Adel is tijdens de hengstenkeuring in Januari 2009 met pensioen gegaan. Met de Adel-zoon Anders 451 rijdt Peter Spahn momenteel internationaal Grand Prix. Eveneens een Adel-zoon is in 2010 doorgedrongen tot de Grand Prix (Hearke met Kristel van Duuren-Bodewes. Ook Tietse en Ielke zijn Grand Prix startgerechtigd. Een steeds groter worden de groep Friezen acteren zeer goed op sub top niveau en zullen eerdaags hun entree maken in de Grand Prix.
De Fries is echter niet geschikt voor de springsport. De galop van de Fries wordt hoog gesprongen en 'zit' zeer aangenaam, en de snelheid verschilt per paard. Om over wat hogere hindernissen te kunnen komen, moet een paard 'basculeren': de schoft wordt het hoogste punt van de bovenlijn, die min of meer vlak wordt. Dat is tegengesteld aan de 'opgerichte' houding waarvoor het dier gefokt is.
Ook is het Friese paard er als de schaatsers in Thialf een schaatswedstrijd winnen dan mogen ze in de arreslee met Friese paarden ervoor.
Dankzij het flitsende voorkomen van het ras wordt het vaak gebruikt in de (Amerikaanse) filmindustrie. Het paard wordt vaak gebruikt in historische verfilmingen, maar dit is meestal historistisch niet accuraat, aangezien het ras niet ouder is dan 400 tot 600 jaar. Het Friese paard is te zien in onder meer Eragon, The Mask of Zorro, Alexander en The Chronicles of Narnia, en ook in Clash of the Titans, waarin twee Friese paarden beurtelings het gevleugelde paard Pegasus spelen.[1]

Beweging

De Fries heeft een hoge knieactie in draf, de galop is hoog gesprongen en toont veel spektakel. De Fries beweegt zich statig en vloeiend. De Fries heeft mooie ruime passen in de draf en beweegt heel sierlijk in alle gangen. Een Fries kan niet zo goed springen maar ze kunnen wel goed dressuur.

Karakter

De Fries is vriendelijk, levendig maar mak, intelligent, leergierig en trouw. Verder is hij een gewillige werker. Ook heeft het fries paard een koel hoofd en is daardoor zeer geschikt voor recreatief rijden en buitenritten en is ook zeer geschikt voor dressuur vanwege de hoge knieactie en zijn betrouwbare gedrag
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
Elena<3Stefan
beginner
beginner
avatar

Aantal berichten : 15
Punten : 2417
Reputatie : 0
Registratiedatum : 23-05-12
Leeftijd : 27

BerichtOnderwerp: Re: De Fries    wo mei 23, 2012 10:55 am

leuke info over mijn favorite ras
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
 
De Fries
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Aisha

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
HorseStar :: Generaal :: Rassen-
Ga naar: